16 de maig VAGA D’ENSENYAMENT. En defensa de l’Ensenyament Públic i de Qualitat

Participem a la Vaga d’Ensenyament del 16 de maig

Des de Co.bas Ensenyament cridem a donar suport a la convocatòria dels sindicats CGT, USTEC – STE’s, ASPEPC, CCOO, CSC Intersindical i UGT dirigida als i les treballadores de l’ensenyament públic no universitari de Catalunya, d’una jornada de VAGA DIJOUS 16 DE MAIG. Després de sis anys de creixement econòmic ininterromput, el Govern de la Generalitat continua negant-se a revertir les retallades imposades amb l’excusa de la crisi-estafa econòmica del 2008. Així, es nega a reduir les ràtios, a tornar a l’horari lectiu anterior a les retallades, a acabar amb la precarietat laboral als centres, a retornar el poder adquisitiu perdut i a invertir en educació allò a que la pròpia llei (LEC) obliga: un 6% del PIB (actualment ens trobem en un 2,04% d’inversió!!!).

Cal revertir les retallades

Sempre hem reivindicat que cal participar massivament de totes les mobilitzacions contra les retallades a la sanitat i l’educació, mobilitzacions que han de ser multitudinàries i demostrar que no estem disposats a acceptar retallades en drets laborals i socials mentre es destinen milers de milions de diner públic a finançar la banca i les grans empreses, i  a reduir impostos als més rics. Nosaltres no som responsables d’una crisi que no vam provocar i que ha continuat servint d’excusa per a l’enriquiment precisament dels autèntics culpables de la crisi.

En aquest sentit, volem aprofitar per donar igualment suport a les estudiants en lluita contra la pujada de taxes universitàries i contra l’abusiu 3+2 a la universitat. La passada setmana van sortir al carrer en una vaga estudiantil per lluitar contra aquests abusos i contra les retallades en educació que venint patint arrel de la crisi-estafa del 2008. Aprofitem per posar èmfasi en la necessitat d’unificar les lluites i en convocar una gran jornada estatal de lluita i vaga general en que estudiants i docents marxin units/des pels carrers de les ciutats i pobles de tot l’Estat. Només amb la unificació de totes les lluites educatives serà possible revertir les retallades.

Des de l’inici de les retallades, el 2010, la despesa en ensenyament de la  Generalitat s’ha reduït pràcticament en un 10%, passant d’un insuficient 3% del PIB català a un encara més esquifit 2’04%. El primer objectiu és, doncs, recuperar el que es va perdre amb les retallades per començar a avançar cap a l’objectiu del 6% del PIB d’inversió en ensenyament, establert per la mateixa LEC. I no poden dir que no hi ha diners per culpa del govern estatal: es poden obtenir ja deixant de finançar l’escola privada a Catalunya, començant pels centres que practiquen la segregació per gènere, o incrementant els ingressos per impostos augmentant el tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més altes, o recuperant altres impostos directes com el de Patrimoni i Successions, reduïts o suprimits pel govern de CiU. A més, és hora de començar a replantejar-se el pagament d’un deute públic il·legítim, antidemocràtic i immoral, imposat per la UE i la banca a costa dels drets de la majoria de la població.

A més a més, el desplegament de la LEC continua el seu procés de privatització, jerarquització i segregació social en forma de selecció arbitrària del personal (blocs i perfils professionals), precarietat laboral (terços de jornada que es mantenen) o  massificació de centres i aules (ràtios molt elevades, limitació en el personal de suport a la docència i l’atenció a la diversitat…). En aquest sentit, és molt important mantenir com a reivindicacions essencials la derogació del decret de plantilles i del d’autonomia de centres per lluitar contra la precarietat laboral.

Cal revertir la manca de participació i recuperar la decisió des de la base

També volem aprofitar per reivindicar la necessitat de lluitar també pels drets de la resta de col·lectius del sector educatiu (professors/es de repàs, de música, professionals del lleure…) unificant totes aquestes lluites en una de sola. Perquè la unió fa la força i la muntanya a escalar és molt alta. Per fer això, pensem que és el moment d’articular una alternativa política sindical que torni a insuflar moral en els i les docents i que ens doti d’un pla de lluita integral debatut i decidit de forma àmplia i democràtica.

 Per revertir aquesta realitat és imprescindible potenciar les assemblees decisòries de centre i de zona i recuperar les comarcals i provincials per canalitzar el debat, les propostes i la presa de decisions, amb el compromís ferm de les organitzacions sindicals de respectar-los i de no acceptar cap acord sense una consulta vinculant (presencial o telemàtica) amb les garanties necessàries.

També cal recuperar les jornades de lluita i vaga unitàries amb tots els sectors educatius esmentats més amunt i amb els i les estudiants. Perdem força convocant per separat, tal com ha passat en aquestes dues setmanes.

Què reivindiquem?

La mobilització ha de servir per obligar el govern de la Generalitat a complir amb les següents reivindicacions: 

  • El retorn a l’horari lectiu: 18h a secundària i 23h a primària.
  • Reducció de les ràtios tant a Primària com a Secundària.
  • Reducció de 2 hores lectives als majors de 55.
  • Consolidació del lloc de feina del personal interí.
  • Retirada de l’extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de  treball específics.
  • Cap tancament d’aules a l’ensenyament públic.
  • Oferta pública suficient que garanteixi l’estabilitat del personal interí per reduir l’actual inacceptable taxa d’interinitat.
  • Augment dels recursos educatius fins al 6% d’inversió
  • Prou subvencions a la privada: el diner públic per a la pública!
  • Recuperació del poder adquisitiu dels docents.

    16 de maig tots i totes a la Vaga

Manifestació 12 hores Plaça Universitat (Barcelona)

Organitzem entre tots/es un veritable pla de lluita