co.bas guanya la primera sentència que reconeix com a malaltia professional el contagi per la COVID-19

El Jutjat Social 3 de Barcelona ha dictat a instàncies del Col·lectiu Ronda i el sindicat co.bas la primera sentència, que reconeix com a malaltia professional el contagi per la COVID-19 d’una auxiliar de geriatria. La treballadora prestava servei a la residència per a gent gran Bertran i Oriola, gestionada en aquell moment per l’empresa Eulen, i va estar en situació d’incapacitat temporal des del 29 de març de 2020 fins a l’1 de maig del mateix any, amb un diagnòstic «infecció per coronavirus no especificada» que tant l’INSS com la mútua de treball van considerar derivada de malaltia comuna.

La normativa vigent assenyala amb claredat que el contagi per coronavirus és un risc professional específic pel personal de les residències de gent gran.

Considera el magistrat que, en aquest cas, «hi havia un risc provat d’infecció» derivat de la naturalesa mateixa del centre de treball agreujat per una situació d’incompliment greu en matèria de prevenció.

Ara la treballadora tindrà les prestacions econòmiques i els drets que corresponen a les persones que han estat treballant per a tots nosaltres durant la pandèmia, causant-los un greu perjudici econòmic i impossibilitant-los que puguin reclamar per haver treballat en condicions de manca de mesures de seguretat.