VAGA EDUCATIVA (17 i 25 DE MAIG I 2 i 9 DE JUNY): UNIFIQUEM LES LLUITES DELS SERVEIS PÚBLICS, UN DRET ESSENCIAL DE LA CLASSE TREBALLADORA

La lluita per la reversió de les retallades a l’ensenyament públic escriurà un nou capítol durant aquestes properes setmanes de maig i juny. Després de la inacceptable oferta de la Conselleria d’Educació centrada en la reducció d’una hora lectiva que no seria efectiva a Secundària fins el curs 2023 – 2024 i a no respondre a la resta de demandes de la Plataforma Sindical Unitària, aquesta ha convocat quatre noves jornades de vaga: 17 de maig i 2 de juny (aturades parcials de 2 hores) i 25 de maig i 9 de juny (vaga de tot el dia).

LA LLUITA DE LES INTERINES CONTINUA: NO A L’ERO ENCOBERT, REGULARITZACIÓ DE LES PERSONES, NO DE LES PLACES

Per una altra banda, i vinculat al paquet de reivindicacions esmentat més amunt, trobem la continuïtat de la lluita del persona interí en frau de llei i abús de la temporalitat que, després de les importants mobilitzacions de la tardor, va aconseguir que a la Llei 20/2021 s’inclogués la figura del Concurs de Mèrits extraordinari que possibilita un escenari més favorable per a la seva regularització que el que marcava l’Icetazo. Els signants d’aquest acord (CCOO, UGT i CSIF), per cert, van sortir en el seu dia a desqualificar aquesta figura per inconstitucional i ara s’apunten cínicament al cavall guanyador de les places que possibilita aquesta figura obviant el seu paper regressiu en les justes mobilitzacions del personal interí per la seva regularització.

Com està la situació del personal interí a Catalunya?

El passat dilluns 9 de maig, la mesa de la Funció Pública (Govern de la Generalitat + els sindicats CCOO, UGT i USTEC) van signar un acord per treure a Concurs de Mèrits i a Concurs – Oposició un total de 46.828 places, de les 59.000 que hi ha a l’administració pública. En el cas d’Educació, parlem d’un total de 27.433 places per a 29361 docents interins que hi ha en plantilla. La pregunta que s’obre a continuació és molt pertinent: que passarà amb la resta de persones interines? I amb aquelles que no superin els processos de selecció i la plaça a la qual optin sigui ocupada per una persona nova a l’administració? La Llei 20/2021 és molt clara en la seva disposició addicional 17ª: aquelles persones que no superin els processos de selecció finalitzaran la seva relació contractual amb l’administració pública amb una indemnització de 20 dies per any treballat. No podem normalitzar ni acceptar una situació d’abús en la qual, a més, es penalitza a la víctima i no a l’abusador.

A més, la Llei 20/2021 obliga a regularitzar totes les places ocupades per personal interí en frau de llei anteriors a 1 de gener de 2016 i que aquestes estiguin concedides a data 31 de desembre de 2024. La gran incògnita és la següent: quin és el nombre total de places que reuneixen aquestes requisits. Les places que s’han anunciat són totes les que recull la llei? Seran suficients per regularitzar tot el personal interí en frau de llei? Aquesta i no una altra és la clau per resoldre aquesta situació extraordinàriament injusta que increïblement penalitza la víctima (interina) i no l’abusador (Administració). Mobilitzem-nos, doncs, per exigir a les administracions que regularitzin persones i no places. Mobilitzem-nos per evitar aquest autèntic i enorme ERO encobert. Així doncs, aquesta primavera, tots i totes al carrer! Tots i totes pels nostres drets!

UNA LLUITA QUE VA MÉS ENLLÀ DE LES ESCOLES: SÓN ELS SERVEIS PÚBLICS DE TOT@S

Aquestes mobilitzacions es troben al centre d’una lluita més àmplia que afecta al conjunt de tota la classe treballadora: la defensa d’uns Serveis Públics dignes i de qualitat. És, per tant, més necessari que mai unir totes les lluites de les treballadores dels diferents sectors de les administracions públiques. Cal, per tant, la unió de metges, docents, treballadores dels Cossos administratius i auxiliars… sota una mateixa bandera de defensa d’allò públic i per evitar-ne la seva progressiva privatització i desballestament. No podem permetre que es tanquin serveis, que es degradin aquests o que hi hagi un infrafinançament dels mateixos. Molt menys que hi hagi un transvasament de recursos del sector públic al privat, com passa a Educació en el cas dels centres concertats. Cal lluitar per uns Serveis 100% públics, de qualitat i amb el finançament adient per donar el servei que es mereixen totes les treballadores.

Què demanem? Per què lluitem?

Si posem el focus en el sector educatiu, les treballadores i els treballadors de les escoles i instituts reivindiquem el retorn a l’horari i a la càrrega lectiva previs a la crisi de 2007 per poder donar un millor servei al tresor més gran que tenim als centres, el nostre alumnat, per qui lluitem i lluitarem sempre per donar-los un millor servei, perquè el seu aprenentatge és el nostre futur. També volem passar del 2,87% d’inversió del PIB en educació a un 6% tal com marca la llei (LEC), baixar ràtios aprofitant la davallada de la corba de natalitat per donar un millor servei al nostre alumnat, poder discutir la implementació dels nous currículums, tant a Primària com a Secundària, i poder decidir en tot moment tot el que té a veure amb aquest factor tan important de la nostra tasca docent. Tanmateix, no volem que se’ns imposi un nou calendari que no farà més que escurçar els terminis per preparar el nou curs i fer-nos retrocedir en els nostres drets laborals i de formació. Finalment, apostem per acabar amb els Decrets de Plantilles i d’Autonomia de Centres que jerarquitzen, privatitzen i precaritzen els nostres llocs de treball i el nostre alumnat, cada cop més segregat i abandonat per culpa d’una manca de recursos a la pública i una sobrecàrrega de tasques inútils galopant.