30 Juny – Vaga conjunta Telefónica-Movistar i sis de les seves contractes

30J_Vaga_Conjunta_TelefonicaMovistar_Contractes

 

Telefónica-Movistar i sis de les seves contractes convocaran vaga a Barcelona contra els acomiadaments i la precarietat laboral

Cotronic ha acomiadat més del 50% dels seus treballadors en plantilla en els últims tres anys.

 

Els comitès d’empresa de Telefónica i de les contractes Cotronic, Elecnor, Itete i Abentel han fet una convocatòria de vaga conjunta el pròxim 30 de juny. Prop de 4.000 persones a la província de Barcelona que tenen a Telefònica com a patró final estan convocades a fer la vaga promoguda pels comitès de les diferents contractes, amb representació de CCOO, CO.BAS, Enconstrucció i USOC. A Telefònica-Movistar la vaga compta amb el suport del comitè d’empresa de Barcelona i a més CGT convocarà vaga en el sector del metall. La decisió dels diferents comitès d’empresa de convocar una vaga conjunta és fruit d’un llarg treball de coordinació entre sindicats de les contractes i de Telefónica que entenen que la política de subcontractació de llocs treballats estables suposa una greu amenaça per a les plantilles, provoca acomiadaments i empitjorament de les condicions laborals.

La vaga conjunta del 30 de juny suposa l’extensió del conflicte obert en Cotronic a la resta de contractes i a la plantilla fixa de Telefónica a Barcelona. Cotronic ha protagonitzat ja tres jornades de vaga els dies 29 d’abril i 29 i 30 de maig a Barcelona amb una àmplia participació de la plantilla i amb el suport del comitè de Telefónica de Barcelona. Cotronic ha acomiadat més del 50% dels seus treballadors en plantilla en els últims tres anys. Els treballadors, a més de patir un constant empitjorament de les condicions laborals, temen pel seu lloc de treball en veure que la disminució de plantilla és paral·lela a l’augment de treballadors autònoms subcontractats. Cotronic tenia una plantilla de prop de 190 i actualment té 85 treballadors en nòmina i un centenar de treballadors subcontractats, autònoms majoritàriament.

La política de les contractes de substituir plantilles per personal subcontractat és la mateixa que segueix Telefònica-Movistar, qui des de la seva privatització ha disminuït la plantilla en uns 50.000 treballadors i es calcula que té subcontractats prop de 100.000 treballadors arreu de l’estat. El resultat és una cadena de subcontractació que sotmet els treballadors a condicions de treball més precàries en cada nova baula. Amb cada nova negociació de contracte entre Telefònica i les contractes, la multinacional aconsegueix condicions més avantatjoses en detriment de les contractes, que repercuteixen les pèrdues econòmiques en els seus empleats. Els treballadors estan sotmesos a una greu pressió per complir amb una productivitat inassolible que els duu a treballar jornades interminables per salaris cada vegada més baixos. Els comitès han denunciat reiteradament que no es compleixen les mesures de salut laboral i alerten que la substitució de plantilles fixes per falsos autònoms emmascara les xifres d’accidentalitat laboral, ja que els accidents d’autònoms no es contemplen en aquestes estadístiques.

Amb la vaga conjunta del 30 de juny, els comitès persegueixen dur les diferents empreses i el patró final a negociar sobre la problemàtica comuna que es desprèn de la subcontractació i que han concretat en quatre punts que són: la necessitat que els subcontractats i autònoms que ho desitgin passin a formar part de la plantilla; la limitació de la subcontractació; la subrogació automàtica de les plantilles quan el treball s’assigni a una altra contracta, i que davant un acomiadament improcedent el treballador pugui triar entre la reincorporació a la feina o la indemnització.