Els treballadors dels Serveis municipals de Figueres aconsegueixen un acord que garanteix les seves principals reivindicacions

L’assemblea de treballadors/es dels serveis d’enllumenat, neteja i jardineria de Figueres ha ratificat avui en assemblea, per àmplia majoria, el preacord de conveni aconseguit pels representants dels treballadors i les empreses que gestionen els serveis públics de l’ajuntament de Figueres.

El preacord aconseguit, minuts abans de l’hora prevista per a començar la vaga, arriba després de diverses mobilitzacions de protesta i unes tibants negociacions amb la part empresarial, mentre que el govern municipal, suposadament d’esquerres, responsable directe de la situació, ha preferit anteposar la reducció dels costos d’uns serveis bàsics per a la ciutadania a base de precaritzar la qualitat dels mateixos i les condicions laborals dels seus treballadors/es.


L’acord contempla la signatura d’un conveni per dos anys (2021-2022) que recull tres dels aspectes fonamentals de les reivindicacions dels treballadors/as. En primer lloc, el conveni engloba i manté les condicions salarials en les diferents empreses que presten els serveis, i que és la màxima garantia de la unitat de tot el col·lectiu de treballadors/as. En segon lloc, incorpora una petita millora salarial i garanteix el no pèrdua de poder adquisitiu mitjançant una clàusula de revisió salarial en funció de la pujada de l’IPC. Com a tercer aspecte i més rellevant, s’impedeix –tal com era la pretensió empresarial– que al personal que pugui ser subrogat entre les diferents empreses, que presten els serveis, així com per a les noves contractacions, es pugui aplicar la doble escala salarial entre les persones que fan les mateixes tasques.

És a dir, es manté el dret constitucional, que consagra una de les consignes obreres per excel·lència, tan oblidat avui dia: A igual treball, igual salari. És per això que des de co.bas valorem positivament l’acord, fins i tot sabent que una vegada finalitzi l’acord el conflicte continuarà obert.