PER QUÈ VAGA EL 8 DE MARÇ?

PART I: CAP A LA PLENA IGUALTAT SALARIAL

Sabem que en ple segle XXI les dones, que som el 50% de la societat, seguim sent les grans discriminades a nivell laboral. Intolerable, Indecent, Inacceptable, In … i podríem seguir amb qualificatius fins a l’infinit. Però saber-ho no soluciona el problema.

Què és la bretxa salarial i com es conforma? Coneixem la definició de la “famosa” bretxa salarial: és la diferència de la mitjana salarial entre homes i dones i l’any 2017 està quantificada en el 30%. Però el que no s’explica és que aquesta diferència no és per casualitat, sinó que és la conseqüència de diverses circumstàncies:

  • Atorgar salaris inferiors a les professions i tasques ocupades majoritàriament per dones. I és aquí on les organitzacions sindicals hem de fer una aposta decidida per acabar amb la discriminació salarial i revisar els convenis que se signen perquè això no passi.
  • Fer recaure la responsabilitat de la família i assignar les tasques de cures majoritàriament a les dones. Som nosaltres les que ens reduïm les jornades per cuidar els nostres fills i filles, pares i mares … etc. Aquesta reducció repercuteix negativament als nostres salaris i a les nostres jubilacions. A més de representar una càrrega per a la nostra autonomia.
  • Designar molt poques dones per a alts càrrecs. Sabem del percentatge tan escàs de dones en llocs de direcció, consells d’administració de les empreses, etc, precisament els llocs de treball millor remunerats. Quines són les causes que aquests llocs siguin ocupats principalment per homes? Nosaltres n’enumerarem dues: que el nomenament d’aquests llocs es decideix entre homes i que es dona per descomptat que porten associats horaris impossibles amb la conciliació familiar.

No podem endarrerir més la lluita per la igualtat real entre homes i dones, per nosaltres, per les nostres filles, i pel conjunt de la societat, que ha d’aspirar a ser el més justa i igualitària possible.

El 8 de març sortim al carrer a dir:

IGUALTAT SALARIAL JA !!!

La vaga està més que justificada, no podem seguir mirant cap a un altre costat davant la discriminació de la meitat de la població. Des de co.bas convoquem aquesta vaga de jornada completa, l’arma més potent de la classe treballadora, per posar al centre de l’acció sindical aquesta lluita.

Fem una crida a participar-hi, tant a treballadors com a treballadores; només així aconseguirem l’objectiu d’un món més just i igualitari.

Icona

PER QUÈ VAGA EL 8 DE MARÇ? 293.22 KB 18 downloads

...