- Versió
- Baixa 1
- Mida del fitxer 2.30 MB
- Recompte de fitxers 1
- Data de creació 7 d'abril de 2025
- Última actualització 7 d'abril de 2025
L'Acció nº3
Amb tota la força i el caliu que ens ha donat l’assemblea de delegadxs, us presentem un nou exemplar del butlletí L’Acció.
El món canviant del treball, els nous desafiaments socials i econòmics, la transformació de la militància, i la necessitat de prendre consciència que “la frustració personal, la indiferència, el fatalisme de la impotència o. pitjor encara, la culpabilització cap als que són diferents o tenen encara menys que nosaltres” ens obliga a desenvolupar encara més la capacitat d’adaptar-nos, d’entendre els canvis i de ser flexibles per a ser útils.
El sindicat que estem fent créixer ha de ser inclusiu i per això cal pensar què fem amb els i les treballadores de la “gig economy” (com els conductors d’Uber, repartidors, freelance, etc.), cada cop més precaritzades i no organitzades, no sindicades la majoria. Ens diuen que les feines són flexibles, però el que són és cada cop més temporals, inestables, variables, disperses i sense garanties socials. Així són els llocs laborals que ofereixen les empreses. La precarització ens envolta i obliga a estar a l’avantguarda de la lluita per l’estabilitat laboral, la millora de les condicions i l’exigència de drets, sovint ignorats.
D’altra banda, si estem a l’era de l’automatització i de la intel·ligència artificial, cal avaluar com això afecta els llocs de feina i com garantir que també a l’era digital els drets laborals s’han de respectar.
Insistim en la necessitat d’entendre el món de manera global i d’organitzar-nos amb perspectiva internacional. Lluitem contra l’explotació i promovem drets universals per a tots i totes les treballadores. Ens sentim directament interpel·lades quan la producció es deslocalitza i es porta a altres països, afectant de ple els drets d’aquells treballadors i treballadores.
Des de co.bas no només defensem els drets laborals sinó també la justícia social, la igualtat de gènere, la no discriminació, el respecte als drets humans i la inclusió de grups vulnerables.
Sí, el repte actual és veure com articulem tot això i també com ens organitzem en front de les polítiques climàtiques insostenibles. Hem de dotar-nos de recursos per a garantir la capacitació constant dels i les nostres afiliades i delegades perquè no són importants només “els què” sinó també “els com”. Cal fer tot això amb transparència, amb estructures democràtiques per prendre les decisions de manera col·lectiva, amb la participació activa de totes nosaltres.
Cal veure com anem entrant a les xarxes socials per aconseguir que siguin una eina per difondre missatges, crear consciència i connectar-nos entre nosaltres formant part d’una gran comunitat. Aquest és el nostre objectiu: utilitzar la digitalització per a aconseguir més participació.
Ens suposa tot un repte trobar l’equilibri en aquest món canviant, ser prou flexibles com demana l’època actual, però sense perdre el nord i sense caure en els paranys de la modernitat que ens vol soles i que està construint a poc a poc “un marc mental individualista que ens deixa aïllats i ens fa perdre la perspectiva global, desconfiant de la capacitat d’organització i lluita col·lectiva (i solidària) que és l’eina principal per fer-nos valer”.
Com que no som actors que puguem incidir dins les polítiques públiques neoliberals, ni a les reformes laborals, ens toca jugar un altre paper davant l’exigència d’un salari digne, la defensa de les pensions públiques, la bretxa
salarial de gènere, les lleis que ens limiten les capacitats i que criminalitzen les vagues...; ens toca lluitar braç a braç pel dret a l’habitatge, pel reconeixement de la igualtat de drets per a les persones que han migrat, etc.
Per tot això, som presents a l’Obrera o al Tres Voltes Rebel, articulant barri i transformant en realitat el desig d’unitat; fent, avui com ahir, unitat contra el feixisme, el capital i el neoliberalisme, i en la defensa, també, dels serveis públics, de la pau i la no-violència i dels pobles oprimits.