L’empresa municipal de neteja de Roses (Girona) sanciona els seus treballadors per manifestar-se

Notícia en castellano

La direcció de ROSESNET, empresa participada per l’Ajuntament de Roses i el Grup GBI Serveis i presidida per l’exalcalde de la ciutat , Carles Pàramo (CiU), ha obert expedient a una vintena de treballadors i treballadores per manifestar-se el dia 7 d’agost per reclamar la signatura del conveni. Fent ús il·legítim de l’article de 57.9 del Conveni General del Sector de neteja pública, la direcció de l’empresa acusa els treballadors de que manifestant-se han degradat “la bona imatge dels treballadors del sector o de l’empresa”

Una protesta per evitar la possible l’aplicació de la reforma laboral del PP

El Consell d’Administració va acordar el juny de 2012 congelar els salaris dos anys i passar l’increment de salaris pactat al 2014, proposta que els treballadors van acabar per acceptar. No obstant això, l’acord encara no té validesa, ja que l’empresa es nega a signar un nou conveni col·lectiu on es reculli el que s’ha pactat.

La signatura d’un nou conveni és de vital importància per als i les treballadores, atès que segons l’última reforma laboral, si passat un any des de la finalització del conveni no s’ha ratificat un nou acord, els treballadors passen a estar regulats pel conveni del sector, la qual cosa comporta una pèrdua substancial de drets.

El conveni col lectiu de ROSESNET va finalitzar el 31 de desembre de 2012, per tant, si no se signa un conveni que reculli el principi d’acord abans de final d’ any, l’1 de gener de 2014 els i les treballadors es veuran seriosament perjudicades.

Davant la negativa de l’empresa a signar el conveni, el sindicat CO.BAS va convocar una manifestació el 7 agost 2013 davant l’Ajuntament per visibilitzar el conflicte i reclamar la ratificació de l’acord pactat entre el Consell d’Administració i la representació dels treballadors.

L’alcaldessa Montse Mindan (CiU) es va comprometre a traslladar la petició al president de l’empresa ROSESNET, Carles Pàramo , ex alcalde de Roses, ex president de la Diputació de Girona i diputat provincial de CiU per Girona.

Repressió laboral com a resposta a la protesta pacífica i legítima

Com a única resposta, una vintena de treballadors i treballadores han rebut notificacions per part de l’empresa d’apertures d’expedient comunicant-los sancions que van de 3 fins a 10 dies de suspensió d’ocupació i sou. L’empresa ha castigat més durament els dos delegats sindicals de CO.BAS que eren a la protesta, als quals ha imposat sancions majors. L’empresa acusa els treballadors i treballadores de “degradar la bona imatge dels treballadors del sector o l’empresa”.

Per la seva banda, l’assessoria jurídica de CO.BAS ha presentat al·legacions a les sancions, tot argumentant que “l’actuació i manifestació dels treballadors està dins dels paràmetres d’una societat lliure i democràtica”

Jesús Giron, representant de CO.BAS Serveis , denuncia l’actitud de l’empresa, ja que suposa un abús d’autoritat i un ús il·legítim de l’article 57.9 del Conveni General del Sector de Neteja Pública que estableix una falta greu “Actituds o comportaments que degradin la bona imatge dels treballadors del sector o de l’empresa”. Jesús Giron, qui va participar de la negociació del conveni del Sector en primera persona, argumenta que aquest article, que prové de l’ordenança franquista, es va incloure pensant en persones que poguessin cometre un acte delictiu amb l’uniforme de treball, la qual cosa sí danyaria la imatge de la resta de treballadors o de l’empresa . Però insisteix que, “manifestar-se és un dret fonamental i en cap cas l’empresa pot tergiversar aquest article per infondre la por entre els treballadors i impedir així que reivindiquin els seus drets”. Giron assenyala que, a més , el dret constitucional està per sobre del dret laboral i afegeix que “no són els treballadors qui degraden la imatge de l’empresa, sinó que és la direcció qui degrada la imatge de l’empresa quan no compleix amb les seves obligacions envers els seus empleats”

Més mobilitzacions a partir de dilluns

CO.BAS denuncia que l’actitud de l’empresa, dirigida per representants de CiU, constitueix un atac a la llibertat d’expressió i contradiu en l’àmbit laboral, els principis democràtics dels quals feia gala el conseller Homs al Palau de la Generalitat quan afirmava que “Aquest govern mai posarà límits a qualsevol mena de manifestació que sigui simplement democràtica i pacífica, que és el que correspon a un executiu democràtic.”, referint-se a la Via Catalana.

Davant l’actitud de l’empresa, els i les treballadores han decidit acampar davant l’Ajuntament des del dia 9 fins al dia 11 de setembre, com a mínim, i manifesten la seva intenció d’aprofitar l’acció Via Catalana per visibilitzar el conflicte.

Notícia en castellano

Sindicat de Comisions de Base – CO.BAS